Reklama
 
Blog | Kateřina Farná

Máme právo na blbou náladu a neustálé stěžování si?

Český člověk je zvláštní tvor. Nikdy není spokojený s tím, co má, a libuje si ve stěžování si na vše, co život přináší – že v létě moc/málo prší, že v zimě moc/málo mrzne, že kysané zelí je kyselé, že kytky voní, že pivo moc pění, že ráno vyjde slunce nebo večer je pro změnu tma. Takoví Norové by o téměř půlročnímu stavu s minimálním světlem a dávkou vitamínu D mohli teprve vyprávět (a propos nedivím se, že skandinávské země zavedli alkoholovou prohibici).

Národním sportem u nás na rozdíl od takové Belgie nejsou pravidelné stávky a demonstrace, ale kafrání u piva a buřtu o tom, jak všechno stojí za starou bačkoru. Možná by ubylo věčných nespokojenců, kdyby novináři často nedělali z komára somára, kdyby Češi a Češky víc cestovali a pracovali ve světě, aby získali zdravý odstup od své domovské reality a mohli zakusit, jak chutná chlebíček někde jinde. Já jsem nežila na druhém konci světa, jen jsem trochu poznala bruselskou a belgickou realitu. Zkušenost k nezaplacení, pokud bych to měla stručně napsat. Jak se říká, vzdělání, zážitky a zkušenosti ti nikdo nikdy nevezme. Možná tak pan Alzheimer, ale ten ještě na mě snad za rohem nečíhá.

Češi žijou v jedné z nejbezpečnějších zemí na světě (pokud například nenarazí na nějaké arogantní hovado na D1), z globálního pohledu patří k těm materiálně bohatším, mají přístupné vzdělání – to, že je téměř zadarmo, nemusí být nutně jeho největší výhoda, zdravotnictví (platí totéž; čeští zdravotníci jsou profíci a doufám, že nebudou ti nejlepší houfně utíkat do Německa, Rakouska etc.), neumírají hlady a mají prostor i prostředky na volnočasové aktivity (vysedávání u levného škopku do toho nepočítám), mohou cestovat (ano, ne každý může pravidelně čvachtat své špíčky u karibského pobřeží – nicméně Česká republika je krásná země, je v ní co objevovat; navíc se 4 ročními obdobími), Češi mají chytré hlavy a šikovné ruce, Češky jsou krásný holky a nechybí jim smysl pro humor…

A to vše navzdory blbé náladě, která infikuje celou společnost. Ano, politická reprezentace nepřidává k dobré mysli. Ovšem občanskou nečinností to nezměníme. Každý jeden z nás má právo vystoupit z řady a do dění zasáhnout, tím nemyslím plané žvanění v internetových diskusích pod články.

Nenechejme si vzít naději na lepší zítřky. Za každou cenu si ji musíme uchránit, i když nám cyničtí škarohlídi chtějí namluvit, že dobře už bylo. Není to pravda. Stačí se podívat do poměrně nedávné evropské historie, kdy lidský život měl pramalou hodnotu.

You can follow me on Facebook:
https://www.facebook.com/Bruselskasojka/
On Instagram:
https://www.instagram.com/bruselskasojka/
On Twitter:
https://twitter.com/bruselskasojka
My blog:
https://medium.com/bruselska-sojka

Reklama