Reklama
 
Blog | Kateřina Farná

CHUDOBNÍ ČEŠI?! Mají se Belgičané výrazně lépe než my?

Reaguji na text, který napsal sociolog Stanislav Biler pro Ihned.cz s názvem Češi prozřeli: Všichni jsme chudí.

Když je na Západě život tak super výhodný, výnosný a kvalitní, proč tam polovina národa už dávno nehákuje? Netvrdím, že se v ČR nemohou mít lidé lépe, ale bylo by možná žádoucí se na situaci podívat optikou toho zahraničního (pseudo)luxusu. Budu popisovat Belgii a dennodenní život Belgičanů tak, jak jsem je zatím mohla poznat.

Za 1) V naprosté většině pracují oba RODIČE (oficiální mateřská je 3 měsíce), přitom mají velmi často více než 2 děti! Státní jesle stojí v průměru 200 eur/měsíc, soukromé 600 až 1000 eur. Příspěvek na 1. dítě, pokud na něj máte nárok, je 98 eur.

Reklama

Za 2) Zdravotní péče zdarma NEEXISTUJE! Spoluúčast se liší podle typu pojištění, nejčastěji 20–30 procent, a to i ve většině případů hospitalizace, protože 100procentní hrazení si může dovolit naprostý zlomek lidí; jen pro ilustraci obyčejný obvoďák si vezme 20–40 eur za cca 15 minut práce. Přičemž platíte do belgického soc. a zdrav. systému ve více vlnách — nejprve srážka z platu, poté měsíční platba za registraci na každého člena rodiny a potom platba faktury u doktora/v nemocnici.

Za 3) Belgie má jedno z nejvyšších daňových zatížení v EU, tzn. že vysoce příjmoví pracovníci odvádějí státu více než 50 % ze svého platu!

Za 4) Služby jsou extrémně drahé, protože lidská práce je v Belgii velice drahá (minimální mzda cca 1500 eur hrubého), tzn. že průměrný 1 oběd pro 1 osobu, aniž by se ještě napila, nedejbože dala dezert, stojí v obyčejné restauraci 20 eur. O řemeslnících, kadeřnicích nebo dětských kroužcích ani nemluvě — 1 hodina obyčejné hudební výchovy pro 3leté dítě může stát 10–15 eur, PIVO stojí v průměru 3 eura za TŘETINKU!, sklenička vína 4 eura. Služby v Bruselu jsou obecně 2–3 dražší než v Praze.

Za 5) Poplatky za bydlení, energie, držení auta nebo vlastnění psa v Bruselu mnohonásobně překračují pražský průměr.

Za 6) Měsíční lítačka v Bruselu stojí 45 eur, jedna jízda 2,10. O víkendu vlakové spojení po celé Belgii s 50procentní slevou — to je jedna z mála výhod.

Za 7) Nabídka potravin je v supermarketu pestřejší a v průměru kvalitnější než v ČR, ale i mnohem dražší (1l mléka 1,5 eur, 1 máslo 2 eura, 1kg jablek 2 eura etc.) Například maso a ryby zamávají peněženkou průměrného Belgičana docela solidně. Zato řezané květiny jsou levnější.

Za 8) Kulturní akce jsou velice drahé. Lístek do multiplexu cca 10 eur, vstupenka do muzea 7–9 eur, lístek do divadla asi 25 eur, opera 50–60 eur, koncerty mohou jít ještě výš.

Průměrný popelář má příjem asi 1300 eur čistého, průměrná prodavačka 1500 eur, průměrný učitel na základce 2000 eur, manažer 3500 eur… O bezpečnostních problémech v zemi se ani nezmiňuju. A teď si představte, že pro Londýňana nebo Pařížana je Brusel levný ráj na zemi, kde si mohou dovolit krásně bydlet, mít “zdarma” školství a zdravotnictví a levně a kvalitně jíst.

Takže se ptám znovu, mají se Češi skutečně tak špatně?! A opravdu je ta sousedova tráva zelenější než ta naše?

PS: Článek vyjadřuje moji osobní zkušenost. Nejsem statistický úřad. Vy můžete mít jiný pohled. V pořádku, je to normální, protože stejně jako já nechodím ve vašich mokasínech, tak ani vy nechodíte v botách mých.

PSS: Česká republika je krásná země a Praha jedno z nejhezčích měst na světě (nejsem pragocentrik, miluju Český Krumlov, Olomouc, Brno, Hradec Králové, Mikulov, Zlín etc.)

You can follow me on Facebook:
https://www.facebook.com/Bruselskasojka/
On Instagram:
https://www.instagram.com/bruselskasojka/
On Twitter:
https://twitter.com/bruselskasojka
My blog:
https://medium.com/bruselsk%C3%A1-sojka