Reklama
 
Blog | Kateřina Farná

Králíci z Bruselu

Dejte králíkům víc místa, ozývá se poslední dobou z eurounijních ampliónů. Po správném tvaru banánů nebo zlepšení standardu slepičího života, přišli v Evropském parlamentu (EP) na přetřes králíci. Přesněji řečeno otázka rozměrů jejich kotcového chovu, který podle současného názoru nepřináší ušákům takový blahobyt, jaký by si zasloužili.

Odborníci i zástupci zemědělského výboru při EP tvrdí, že dá-li se králíkům více životního prostoru, budou spokojenější, a jejich maso tedy bude šťastnější (neplést se šťavnatějším!). A to štěstí pak přejde i na mě jako na strávníka, to dá rozum.

Konvenční bateriové klece by se tak měly nahradit prostornějšími alternativami, navíc poslanci argumentují tím, že lepší podmínky by pomohly předcházet králičím zraněním stresu i nemocem, což by mohlo snížit spotřebu užívání antibiotik, které jinak mohou skončit v lidském těle.

Králičí štěstí

Na tom by něco mohlo být, ale měla bych k tomu drobnou poznámku. V jednom oblíbeném krámku se zdravou výživou v Bruselu mají oplocený výběh, kde mohli zákazníci chroupající superzdravé a taky extradrahé krekry z kaštanové mouky vegetit společně s vyžraným belgickým obrem, tedy plemenem dosahujícím úctyhodných až rekordních rozměrů. A tenhle zvláštní mrkvožrout si takhle hověl v kotci otevřeném do piknikového koutku a se dvěma guinejskými prasátky čekal, až na něj ti divní tvorové přestanou civět a nabízet mu nechutný polystyrén.

Dohromady měli prostor o výměře dobrých 15 metrů čtverečních. Skoro jako pražská garsonka jedné mé kamarádky. Jasně, strakatý ňuňu musel v budce přebývat s morčáky, ale ty v podstatě zajímalo jen chroupání zelí a petržele. Ušákovi se stranili. A i přes tento velkorysý revír nebyl králík, jehož jméno ani věk neznám, asi úplně šťastný. Možná mu vadila morčata, co stále o něčem písklavě diskutovala, možná klátivé figurky hlasitě brčkem srkající nazelenalou vitaminovou břečku. Nebo belgické upršené počasí. Kdo ví. Jednoho dne králík nebyl. Prostě zmizel. Jen díra v zemi, kousek od mátových keříků, zůstala. Asi zdrhl, nebo měli zaměstnanci nefalšovaného „cukrshopu“ hlad… Těžko říct.

Víc místa, víc starostí  

Tahle příhoda mě přivedla k otázce, zda si králíci skutečně přejí větší, téměř loftové až penthousové bydlení. Není to pro ně náhodu větší stres než menší špeluňky v králíkárnách, kde se sice sotva podrbou na ocásku, ale je to jejich. Rozumíte – víc místa, víc starostí. Vyvstanou vám potom nepříjemné úkoly, jako třeba jinak uspořádat seno nebo vystrnadit přivandrovalý hmyz, který najednou vycítí nové možnosti ubytování. Nadto musíte řešit náročnější vytápění vlastním dechem i tělem, což je při větších rozměrech horší.

Mám takový dojem, že kdyby králíci všech ras a barev mohli hlasovat v Evropském parlamentu, asi by si něco takového nevymysleli. Určitě by raději volali po úplné svobodě, Rabbitstánu, norách v podzemí a hlavně chutnější mrkvičce, namísto té mdlé, vyhoněné chuděrce, které se jim dneska dostává. A nemyslete si – to, že králík bydlí u bioshopu ještě pro něj neznamená pětihvězdičkovou brokolici.

Zatím kladně hlasovalo 21 europoslanců, 22 bylo proti. O dalším vývoji vás budu samozřejmě informovat. Já si jdu dát místo králíka na smetaně chleba s pomazánkovým máslem. Herdek, ale tomu se zase nesmí říkat máslo…

POZNÁMKA POD ČAROU:

Nechci zlehčovat tuto problematiku. V Evropské unii se ročně do velkochovů narodí přes 320 000 000 králíčků a měli by žít, byť krátce, ve slušných podmínkách. Bohužel mnohem hůř jsou na tom jejich soukmenovci v testovacích laboratořích po celém světě. Vzpomeňme na nedávné skandální odhalení tajného vyšetřovatele organizace GAIA (Global Action in the Interest of Animals v laboratořích Svobodné univerzity v Bruselu (VUB), jedné z hlavních belgických univerzit. Byl svědkem toho, jak zanedbaná pokusná zvířata, trpící nedostatečnou péčí a špatnými podmínkami, denně podstupují bolestivé testy. Pořídil tajné nahrávky krutého usmrcování nejen králíků, ale také myší a prasat. Podle něj zvířata trpěla mnohem víc, než se předpokládalo a než bylo v dokumentech deklarováno.

Follow me on Facebook:
https://www.facebook.com/Bruselskasojka/
Instagram:
https://www.instagram.com/bruselskasojka/
Twitter:
https://twitter.com/bruselskasojka
My blog:
https://medium.com/bruselska-sojka

Reklama